Τα βιβλία μου

Αυτά που γράφω και αυτά που μεταφράζω
 

Αυτά που γράφω

30 γυναίκες που άλλαξαν τον κόσμο και πώς μπορείς να τον αλλάξεις κι εσύ

Το βιβλίο περιέχει  30 ιστορίες γυναικών που έκαναν σπουδαία πράγματα, σε εποχές που οι περισσότερες γυναίκες δεν έκαναν και πολλά πράγματα γενικώς. Όχι επειδή δεν μπορούσαν, προφανώς, αλλά επειδή δεν είχαν τις κατάλληλες ευκαιρίες και επειδή και οι ίδιες είχαν μάθει να πιστεύουν ότι δεν ήταν αυτός ο ρόλος τους στη ζωή, οπότε δεν τολμούσαν να φανταστούν και τίποτα σπουδαίο για τον εαυτό τους. […] Οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν κρυφές και φανερές διακρίσεις στη δουλειά, αλλά και στο σπίτι, να μεγαλώνουν πιστεύοντας (έστω και χωρίς να το λένε) ότι δεν είναι εξίσου καλές όσο τα αδέρφια ή τα αγόρια φίλοι τους, να αναλαμβάνουν περισσότερες ευθύνες από όσες τους αναλογούν, να υφίστανται βία λόγω του φύλου τους και να μην καταλαμβάνουν θέσεις ευθύνης που αντιστοιχούν στο ποσοστό που κατέχουν στον γενικό πληθυσμό. Κι αυτό, κατά τη γνώμη μου, πρέπει να αλλάξει.

Το πώς μπορεί να αλλάξει είναι μια μεγάλη συζήτηση, ένας από τους τρόπους, όμως, που έχει αποδειχτεί διεθνώς ότι λειτουργεί είναι τα πρότυπα: το να βλέπουμε, δηλαδή, και να ακούμε γύρω μας (είτε είμαστε άντρες είτε γυναίκες) για σημαντικές γυναικείες προσωπικότητες που, παρά τις αντιξοότητες, κατάφεραν να κάνουν σημαντικά πράγματα και να κατακτήσουν τα όνειρά τους. Έτσι, τα κορίτσια αποκτούν ή ενισχύουν την πίστη ότι μπορούν κι εκείνες να καταφέρουν ό,τι βάλουν στο μυαλό τους και τα αγόρια συνηθίζουν να αντιμετωπίζουν τις γυναίκες ως δυνατές, ισότιμες και ανεξάρτητες συντρόφους τους στη ζωή. 

Πριγκίπισσα Αθηνά

Πριν από δύο χρόνια, διαβάζοντας παραμύθια στη μεγάλη μου κόρη και συζητώντας μαζί της γι’ αυτά, συνειδητοποίησα ότι αποδεχόμαστε ή και αποζητάμε για τα κορίτσια μας (και για εμάς τις ίδιες) ένα πρότυπο γυναίκας η οποία έχει λίγο πολύ ως σκοπό της ζωής της το να στολίζεται, να ονειρεύεται σχέσεις χωρίς ουσία, να αποφασίζει για τα πάντα μόνη της (ή αφήνει πάντα τους άλλους να αποφασίζουν για εκείνη) και να βρίσκει μονίμως κάποιον τρόπο (μαγικό) να κόψει δρόμο για να καταφέρει τα πράγματα που θέλει (ένα ραβδί, μια νονά νεράιδα, κάτι). Και μια μέρα κατέληξα ότι εγώ δεν αποδεχόμουν πια το πρότυπο αυτό: δεν ήθελα οι κόρες μου να λυπούνται τους εαυτούς τους που δεν μπορούν να ζήσουν μια τέτοια ζωή -ήθελα να νιώθουν τυχερές που δεν χρειάζεται να ζήσουν έτσι και που μπορούν να ζήσουν ζωές πολύ πιο ουσιαστικές, χρήσιμες, γεμάτες και ενδιαφέρουσες. Έτσι αποφάσισα να φτιάξω μια καινούρια πριγκίπισσα, μια πριγκίπισσα που θα είχε σκοπό στη ζωή της, που θα μάθαινε να αντιμετωπίζει με τις δικές της δυνάμεις τις προκλήσεις, που δε θα στήριζε όλη της την ύπαρξη στην εμφάνισή της και που θα έχτιζε σχέσεις με σεβασμό, αυτοσεβασμό, όρια, διάλογο και επίγνωση.

Έτσι δημιουργήθηκαν τα 5 βιβλία με τις περιπέτειες της πριγκίπισσας Αθηνάς.

Μα τι κάνουν οι πριγκίπισσες όλη μέρα;

Η πριγκίπισσα Αθηνά έχει µια απορία. Μια πολύ σοβαρή απορία: Πώς περνάνε άραγε τη µέρα τους οι πριγκίπισσες; Έτσι, αποφασίζει να ταξιδέψει µε µια παραµυθοµηχανή στον χρόνο. Εκεί θα βρει τις απαντήσεις που ζητάει: χτενίζουν τα µαλλιά τους, πηγαίνουν σε χορούς, δίνουν φιλιά σε βατραχάκια ή τσακώνονται για το ποια είναι η πιο όµορφη. Τι βαρετό! Εκείνη θέλει να φτιάχνει σπίτια, βιβλία και µηχανές, όπως τόσες γυναίκες που έχουν ζήσει στ’ αλήθεια. Και θα τα καταφέρει!

Ουπς, δεν είμαι πια όμορφη

Η πριγκίπισσα Αθηνά θέλει να ακούει απ’ όλους ότι είναι όµορφη. Μια µέρα, προσπαθώντας να εντυπωσιάσει τους πάντες, αποκτά στο πρόσωπο ένα σηµάδι που νιώθει ότι της χαλάει όλη την οµορφιά. Και τώρα; Πώς θα φαίνεται στις φωτογραφίες; Θα την αγαπούν όπως και πριν; Υπάρχουν άσχηµες πριγκίπισσες; Έχουν φίλους; Μπορούν να είναι ευτυχισµένες και να κάνουν σπουδαία πράγµατα; Για να ανακαλύψει τις απαντήσεις, η Αθηνά πρέπει πρώτα να βρει τη λύση σ’ ένα άλυτο µυστήριο που ταλαιπωρεί όλους τους κατοίκους της Ρεαλίας. Το δεύτερο βιβλίο της θαρραλέας σειράς, που µας θυµίζει πως µία αληθινή πριγκίπισσα δεν επαναπαύεται στα φορέµατα και στα βατραχάκια της.

Βαρέθηκα να περιμένω τον πρίγκιπα

Η πριγκίπισσα Αθηνά περιµένει τον πρίγκιπα. Δεν είναι όµως σίγουρη αν εκείνος θα βρει τον δρόµο, ούτε αν θα της αρέσει τελικά. Οι πρώτοι πρίγκιπες που φτάνουν στο παλάτι δεν της φαίνονται καθόλου ξεχωριστοί. Ούτε αξιαγάπητοι. Ούτε καν ενδιαφέροντες. Έτσι, η Αθηνά αποφασίζει να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και ξεκινάει ένα ταξίδι που θα της αλλάξει τη ζωή!

Γιατί δεν είναι πια όλα δικά μου;

Η πριγκίπισσα Αθηνά δεν είναι πια µόνη στο παλάτι, έχει παρέα. Κι ενώ στην αρχή όλα τής φαίνονται ρόδινα, σιγά σιγά ανακαλύπτει ότι το να ζεις µε άλλους σηµαίνει ότι δεν αποφασίζεις µόνη σου πια. Με τη βοήθεια των φίλων της η Αθηνά µαθαίνει πώς να σέβεται τους γύρω της αλλά και να ζητάει αυτό που θέλει, πώς να συζητά και να διαπραγµατεύεται, να βάζει όρια και να προσφέρει.

Χάλασε το μαγικό ραβδί μου

Η πριγκίπισσα Αθηνά θέλει να αποκτήσει ένα άλογο – και τι άλογο! Ολόλευκο, μεγαλοπρεπές, πριγκιπικό! Όμως, το μαγικό της ραβδί αρνείται να συνεργαστεί και οι νεράιδες δεν μπορούν να το φτιάξουν. Τι θα κάνει η Αθηνά; Θα καταλάβει ότι δεν μπορεί να αποκτήσει όλα όσα θέλει ή θα καταφέρει να πραγματοποιήσει το όνειρό της; Το πέμπτο βιβλίο της θαρραλέας σειράς, που μας θυμίζει πως μια αληθινή πριγκίπισσα ξέρει να ζει μαγικά ακόμα κι όταν φτάνει η στιγμή να βασιστεί μόνο στις δικές της δυνάμεις.

Κοιλίτσα.com

Δέκα χρόνια πριν, αν μου έλεγες ότι θα γίνω συγγραφέας, θα μουρμούριζα «σε μια άλλη ζωή». Κι όμως, το 2010, όταν έμεινα έγκυος στην κόρη μου, έκανα κάτι που δεν πίστευα ότι μπορώ να κάνω ποτέ: έγραψα το Κοιλίτσα.com, το πρώτο μου βιβλίο. Το τρυφερό, αστείο και σκληρό χρονικό μιας εγκυμοσύνης, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο και σε πραγματικό χρόνο, με άπειρα ερωτήματα, ελάχιστες βεβαιότητες και καμία συμβουλή για τη ναυτία. Η αλήθεια είναι ότι το έγραψα λίγο κατά λάθος και λίγο κρυφά από τον εαυτό μου, με την έννοια ότι το έφτιαξα κεφάλαιο-κεφάλαιο, σαν μπλογκ, κι έτσι ποτέ δεν τρομοκρατήθηκα από τη σκέψη ότι «έχω ξεκινήσει να γράφω ένα βιβλίο». Όταν, το «λάθος» έγινε πραγματικότητα και το βιβλίο κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη και το έπιασα στα χέρια μου και είδα ότι ο κόσμος το διάβαζε και μου έλεγε καλά λόγια γι’ αυτό…

Ήθελα μόνο να χωρέσω

…τότε και μόνο τότε άρχισα να σκέφτομαι ότι ίσως, αφού συνέβη μία φορά, να μπορώ να το κάνω να συμβεί και δεύτερη. Φανερά αυτή τη φορά. Η σκέψη που ακολούθησε ήταν πως, αν επρόκειτο να γράψω και ένα δεύτερο βιβλίο, αυτό θα ήθελα να έχει σχέση με την ψυχογενή ανορεξία, με τη δική μου περιπέτεια μαζί της, που ήθελα να τη βγάλω εκεί έξω για να τη χρησιμοποιήσει ο καθένας όπως έχει ανάγκη. Μου πήρε μήνες, πολλά βράδια που πέρασα κλαίγοντας πιστεύοντας ότι ποτέ δε θα τα καταφέρω, πολλές δύσκολες αναμνήσεις, σβησίματα και πισωγυρίσματα, όμως τελικά συνέβη και δεύτερη φορά: έγραψα το Ήθελα μόνο να χωρέσω, ένα βιβλίο για εφήβους (αυτό που στην Αμερική  λένε «young adult») και γονείς (εκδόσεις Πατάκη, επίσης). Και τελειώνοντάς το κέρδισα το στοίχημα που είχα βάλει με τον εαυτό μου, ότι μόνο αν καταφέρω να γράψω αυτό το βιβλίο, να βάλω σε μια ιστορία τα πράγματα που θέλω να πω για την ανορεξία, τότε ίσως υπάρξει και τρίτη και εικοστή φορά για μένα.

Αυτά που μεταφράζω

Τρώγοντας ζώα

Πριν ξεκινήσω να δουλεύω το Τρώγοντας ζώα (J. S. Foer, εκδόσεις Μελάνι, 2010) και αποκτήσω την κακή συνήθεια να συλλέγω αποκαλυπτικά βίντεο για τις άθλιες συνθήκες στα σφαγεία του κόσμου (ναι, και της Ελλάδας)…

Οι περιπέτειες του Χακ Φιν

…είχα κάνει την ξεκάθαρη τρέλα να καταπιαστώ με το Οι περιπέτειες του Χακ Φιν, (Mark Twain, εκδόσεις Κέδρος, 2006). Τεράστιο σχολείο.

 

Στάργκερλ

Το Στάργκερλ είναι από τα βιβλία που δεν καταλαβαίνεις ότι απλώνονται παντού μέσα σου μέχρι να τα τελειώσεις. Στην περίπτωσή μου, χρειάστηκε να τελειώσω τη μετάφρασή του για να καταλάβω ότι δε θα την ξεχνούσα ποτέ (και, πίστεψέ με, ξεχνάω πολλά στη ζωή μου). Στο εξωτερικό το χαρακτηρίζουν ως “ωδή στο μη-κομφορμισμό”. Δεν ξέρω. Ξέρω σίγουρα ότι οι έφηβοι που θα το διαβάσουν θα το αγαπήσουν. Πολύ.

Βαθμολογίες

Οι Βαθμολογίες είναι ένα εφηβικό δυστοπικό μυθιστόρημα, που έγινε η αφορμή για ένα ολόκληρο εργαστήριο για μαθητές γυμνασίου και λυκείου, με θέμα “Σήμερα ποστάρουμε, αύριο τι”; Ποια είναι η επίδραση των νέων τεχνολογιών στην εικόνα που σχηματίζουν οι άλλοι για μας και πώς θα ήταν ένα μέλλον όπου κάθε κίνησή μας αξιολογείται και βαθμολογείται, με κριτήρια που άλλοι έχουν προαποφασίσει για μας;

Born to run

Το πρώτο non-fiction βιβλίο που μεταφράζω ολόκληρο και ένα από τα 10 καλύτερα που έχω διαβάσει ποτέ. Έχει ταξίδι, έχει έρευνα, έχει κίνηση, έχει ιστορίες και θα σε κάνει να θέλεις ν’ αρχίσεις να τρέχεις και να μη σταματήσεις ποτέ. Κυκλοφορεί μέσα στον Οκτώβριο του 2015, από την Key Books και έχει να κάνει πολλά χιλιόμετρα, ψάξε το.

Αναζητώντας την Όντρεϊ

Το Αναζητώντας την Ώντρεϊ είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο που μετέφρασα και ένα από τα πιο αγαπημένα μου. Είναι ευκολοδιάβσατο, είναι αστείο, είναι γεμάτο από σημαντικά και πολύτιμα πράγματα, που θα ‘πρεπε να συζητάμε πιο συχνά, είτε έφηβοι είμαστε είτε ενήλικες. Είναι το βιβλίο που θα αγόραζα αμέσως μόλις κυκλοφορήσει στη Στεφανία, αν ήταν 7-8 χρόνια μεγαλύτερη, και περιμένω πώς και πώς να δω το εξώφυλλό του στα ελληνικά. Σύντομα, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Πεταλούδα

Μετέφρασα την ιστορία της Γιουσρά, που βρέθηκε, από τους βομβαρδισμένους δρόμους της Συρίας, κολυμβήτρια στους Ολυμπιακούς, κατά τη διάρκεια και στον απόηχο των τραγικών πυρκαγιών στη Ραφήνα, τον Βουτζά και τη Νέα Μάκρη τουν Ιούλιο του 2018. Κάθε μέρα ξεσπιτωνόμουν και κάθε μέρα ξανάβγαινα στην επιφάνεια.

beta-II, Η ανταρσία των κλώνων

Πολλά από τα πρακτικά, αλλά κυρίως ηθικά και συναισθηματικά ζητήματα που περιμένεις (ένας έφηβος, δηλαδή, ίσως, περιμένει) να προκύψουν σε ένα μέλλον όπου οι άνθρωποι συνυπάρχουν με κλώνους.

Αναζητώντας την Όντρεϊ

Το Αναζητώντας την Ώντρεϊ είναι το πιο πρόσφατο βιβλίο που μετέφρασα και ένα από τα πιο αγαπημένα μου. Είναι ευκολοδιάβσατο, είναι αστείο, είναι γεμάτο από σημαντικά και πολύτιμα πράγματα, που θα ‘πρεπε να συζητάμε πιο συχνά, είτε έφηβοι είμαστε είτε ενήλικες. Είναι το βιβλίο που θα αγόραζα αμέσως μόλις κυκλοφορήσει στη Στεφανία, αν ήταν 7-8 χρόνια μεγαλύτερη, και περιμένω πώς και πώς να δω το εξώφυλλό του στα ελληνικά. Σύντομα, από τις εκδόσεις Πατάκη.

Ολίβια Κίντνεϋ

Είναι τόσο τρυφερές, υπερρεαλιστικές και καλογραμμένες οι περιπέτειες που ζει η Ολίβια Κίντνεϋ, που καμιά φορά τις θυμάμαι ακόμα, αναρωτιέμαι σε ποιον συνέβησαν και όταν συνειδητοποιώ “α, στην Ολίβια”, θέλω να τις διαβάσω παρέα με τα κορίτσια μου, ξανά.

Εγώ και η Μιράντα

Ένα από τα πιο αληθινά και ακομπλεξάριστα βιβλία που έχω διαβάσει για την πραγματικότητα της εφηβικής σχολικής ζωής -από πολλές πλευρές, φωνές και απόψεις.

Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου

Δεν έχω πολλά λόγια γι’ αυτό το βιβλίο. Απλώς διαβάστε το. Και δώστε το και στα παιδιά σας να το διαβάσουν. Αν σας φανεί παλιομοδίτικο στην αρχή, μην πτοηθείτε. Έχει λόγο και είναι σωστός. Είναι από τα κείμενα που παραμένουν πάντα σύγχρονα και μπορεί, κάποτε, να σου σώσουν λίγο τη ζωή.

Όλος ο κόσμος στα χέρια σου

Η Τζέννιφερ Νίβεν είναι η συγγραφέας που θα ήθελα να είμαι αν δεν ήμουν εγώ. Η συγγραφέας που θα ήθελα να έχω δίπλα μου σε κάθε παρουσίαση σε σχολείο, σε κάθε εφηβικό βιβλίο που θα γράψω ποτέ -θα ήθελα να βρίσκεται και δίπλα στις κόρες μου καθώς θα μεγαλώνουν, όταν αυτά που τους λέω εγώ θα είναι κόκκινο πανί στην αρένα τους.

Γεωγραφικό πλάτος μηδέν

Αν σας πιάνει ποτέ μια αγωνία από την έλλειψη ποικιλομορφίας στην προελευση των συγγραφέων και των ιστοριών που καταλήγουμε να διαβάζουμε, αυτή εδώ η συλλογή με αφηγήσεις από τις χώρες που βρίσκονται κατά μήκος του Ισημερινού, θα σας ξυπνήσει την περιέργεια και για άλλες. Ακόμα συμβουλεύομαι τον άτλαντα που αγόρασα ειδικά για να μεταφράσω αυτό το βιβλίο.

Η επιστροφή της πρώην

Το πρώτο “αληθινό” βιβλίο που μετέφρασα. Νομίζω πως αυτό που με είχε τρομάξει περισσότερο ήταν το ότι δεν ήξερα πώς προφέρεται ο Dries Van Noten (ακόμα δεν ξέρω).

Newsletter

Ενημερώσεις, αποκλειστικότητες, τέτοια.

Σ' ευχαριστώ για την εγγραφή, θα τα πούμε σύντομα!