Ο Γιάννης Κωνσταντακόπουλος, web designer της καρδιάς μας, που στέλνει αυτό το εξαιρετικό νιουζλέτερ, μου έκανε την τιμή να με συμπεριλάβει στη στήλη του “5 πράγματα”, στην οποία ζητά προτάσεις ψυχαγωγίας, πειραματισμού και μάθησης από φίλους και φίλες, συνεργάτες και συνεργάτιδες -έχω ανακαλύψει διαμάντια από εκεί.
Ο Γιάννης, λοιπόν, μου έστειλε 15 ερωτήσεις, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να επιλέξω 5 να απαντήσω, πράγμα που θυμήθηκα τόσο αργά, ώστε δεν είχε πια νόημα να κάνω πίσω: τις απάντησα όλες. Οι 5 που επέλεξε εκείνος να συμπεριλάβει, θα βρίσκονται στο νιουζλέτερ του που θα λάβετε την Παρασκευή, αν γραφτείτε εδώ. Οι 10 που έμειναν απ’ έξω είναι παρακάτω, παρηγορήστε τις.
1. Ένα website να επισκεφθούμε
Το https://characterlab.org/ -κάθε εβδομάδα, η Angela Duckworth (μπορεί να την έχεις ακούσει από αυτή την ομιλία TED) και η ομάδα της μοιράζονται ένα tip μάθησης και συμπεριφοράς, για γονείς και εκπαιδευτικούς, αλλά όχι μόνο, που βασίζεται σε -συνήθως συναρπαστικά- ερευνητικά ευρήματα.
2. Ένα Instagram/Twitter/Facebook account να ακολουθήσουμε
To Instargram και το Facebook του bookworm.gr –είναι η online λέσχη ανάγνωσης που έχουμε φτιάξει μαζί με τον Θοδωρή Γεωργακόπουλο, για να διαβάζουμε κάθε μήνα ακόμα καλύτερα βιβλία, μαζί. Στα SoMe και στο site μας μπορείς να μαθαίνεις κάθε μήνα και τις προτάσεις και για τις συναντήσεις μας.
3. Ένα βιβλίο για να διαβάσουμε
Κορίτσι, γυναίκα, άλλο, της Μπερναρντίν Εβαρίστο (εκδόσεις Gutenberg) -ίσως το πιο ωραίο και αληθινό βιβλίο που διαβάσαμε φέτος.
4. Ένα podcast να ακούσουμε
Ακούω με αφοσίωση το Unlocking Us της Brene Brown -έχει τον τρόπο να παίρνει εξαιρετικές συνεντεύξεις- αλλά και το κλασικό πλέον Freakonomics -για όσα δεν ξέρεις ακόμα ότι ήθελες να μάθεις.
5. Μια ταινία που αξίζει να δούμε
Το 1917 -και όχι μόνο επειδή ήταν η τελευταία ταινία που είδα στο σινεμά.
6. Μια ιδέα που αξίζει να παρακολουθήσουμε
Το inclusion, η συμπερίληψη, είναι μια σχετικά καινούρια έννοια για την ελληνική κοινωνία, την εκπαίδευση, το εταιρικό οικοσύστημα, και σχετίζεται με το πώς μπορούμε να διαμορφώσουμε μια κουλτούρα που επιτρέπει σε όλους και όλες μας να ανήκουμε και να έχουμε φωνή, με τη μοναδικότητα και τη διαφορετικότητά μας.
7. Μια σελίδα στη Wikipedia
Έχω ένα δικό μου τρόπο να χρησιμοποιώ τη Wikipedia και είναι χρονοβόρος: πηγαίνω κατευθείαν στο section με τις πηγές και από εκεί μαθαίνω ό,τι θέλω να μάθω για το όνομα ή την έννοια που με ενδιαφέρει. Μοιάζει περισσότερο με κουνελότρυπα παρά με εγκυκλοπαίδεια, αλλά λειτουργεί με όλες σχεδόν τις σελίδες που μπορεί να σ’ ενδιαφέρουν.
8. Ένα άρθρο να διαβάσουμε
Αυτό: Πώς η πανδημία αλλάζει την εντύπωση που έχει ο μέσος άντρας για το τι σημαίνει να φροντίζεις παιδιά ή ηλικιωμένους και να συντηρείς ένα νοικοκυριό.
9. Ένα newsletter να εγγραφούμε
Το Women Rule του Politico. Νέα από όλο τον κόσμο για το πώς οι γυναίκες τον αλλάζουν (τον κόσμο). Στα ελληνικά, το newsletter του Women On Top για το πώς προσπαθούμε σιγά σιγά να αλλάξουμε τον κόσμο της εργασίας για τις γυναίκες στην Ελλάδα.
10. Ένα μέρος να επισκεφθούμε
Το μέρος που σκέφτεσαι ότι θα ήθελες να στήσεις την παράγκα σου, όταν πάψεις πια να έχεις σοβαρούς λόγους να βρίσκεσαι κάπου αλλού.