Από πού έρχονται τα μωρά;

Σε τι διαφέρει το σώμα των αγοριών από εκείνο των κοριτσιών;

Ποια μέρη του σώματός μας είναι προσωπικά;

Είναι αηδία το σεξ;

Μπορούμε να κάνουμε πλάκες με τα εσώρουχα των φίλων μας;

Δεν είχα ξαναμεταφράσει βιβλίο για μικρά παιδιά, όμως αυτό ήθελα οπωσδήποτε να το κάνω. Όχι μόνο επειδή η σεξουαλική αγωγή των μικρών (και των μεγάλων) παιδιών είναι συζήτηση σχεδόν ανύπαρκτη στην Ελλάδα, αλλά και επειδή το συγκεκριμένο βιβλίο ήθελα από την αρχή να το διαβάσω κι εγώ στα δικά μου παιδιά και ήξερα ήδη σε ποια σημεία θα γελούσαν περισσότερο και ποια σημεία θα μας οδηγούσαν σε άλλες, απαραίτητες και ενδιαφέρουσες και συγκινητικές συζητήσεις.

Το πήρα στα χέρια μου πριν από τρεις μέρες και είναι ήδη από τα βιβλία που περιφέρονται στο σαλόνι μας και εμφανίζεται συχνά-πυκνά κάτω από τη μύτη μου, μαζί με την παράκληση “μαμά, θα μου το διαβάσεις;”.

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι, ακόμα κι όταν γράφουμε και συζητάμε για τη σπουδαιότητα της σεξουαλικής αγωγής για τα παιδιά (και όχι μόνο), ακόμα και όταν έχουμε πειστεί πόσο απαραίτητο είναι να ξεκινάμε αυτή την κουβέντα από νωρίς, είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε ότι δεν νιώθουμε όλοι και όλες (ως γονείς, δάσκαλοι, φίλοι, θείοι και νονές) εξίσου και πάντα το ίδιο άνετα να μιλάμε ευθέως στα παιδιά για το σώμα τους και για το σεξ, να τους περιγράφουμε μέλη, έννοιες και λειτουργίες και να απαντάμε στις δύσκολες ερωτήσεις τους.

Κατανοητό και δίκαιο και φυσικό. Οι περισσότερες και περισσότεροι από εμάς δεν μεγαλώσαμε με τέτοιες συζητήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πρέπει να ανακαλύψουμε και να μάθουμε από την αρχή το δικό μας τρόπο για να τις κάνουμε.

Γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από βιβλία, από βίντεο, από ταινίες, από επαγγελματίες που μπορούν να μας δώσουν τις κατάλληλες λέξεις, τις κατάλληλες εικόνες και το κατάλληλο πλαίσιο ώστε να κάνουμε αυτές τις συζητήσεις εύκολες, όσο το δυνατόν λιγότερο αμήχανες και, κυρίως, αποτελεσματικές.

Το Αγόρια, κορίτσια και η επιστήμη του σώματος της Μεγκ Χίκλινγκ (εκδόσεις Κάκτος) είναι ένα από τα βιβλία αυτά. Είναι γραμμένο με τρόπο απλό, κατανοητό, σύγχρονο και αστείο, το έχω ήδη τεστάρει σε παιδιά 3-10 ετών (“αυτό δεν το ήξερα”, μου είπε σε ένα σημείο η μεγάλη μου κόρη, η οποία διαβάζει επίσης από τα 3 της αντίστοιχα, αλλά παλιότερα, βιβλία και με την οποία συζητάμε ανοιχτά όλες τις απορίες της περί σεξουαλικής υγείας) και παρότι επιμένει, με τρόπο που μπορεί στην αρχή να μας ξενίσει να χρησιμοποιεί απολύτως επιστημονικούς όρους για όλα τα σημεία του σώματος που έχουμε συνηθίσει να περιγράφουμε στα παιδιά με υποκοριστικά, έχει σοβαρό λόγο που το κάνει (περισσότερα γι’ αυτό, σε ένα ανάλογο βιβλίο για γονείς, που θα κυκλοφορήσει σύντομα, επίσης από τις εκδόσεις Κάκτος).

Η δρ Μεγκ Χίκλινγκ είναι κορυφαία εκπαιδεύτρια στο πεδίο της σεξουαλικής αγωγής και πιστεύει πως, όταν τα μικρά παιδιά αρχίζουν να κάνουν ερωτήσεις γύρω από τα φαινόμενα της ζωής, είναι σημαντικό οι πρώτες απαντήσεις που θα παίρνουν να είναι οι σωστές και να αναλύονται με τρόπο κατανοητό για εκείνα. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης καριέρας της, που έχει καλύψει τρεις δεκαετίες εκπαίδευσης σε χιλιάδες αίθουσες διδασκαλίας, από τον Καναδά έως την Ιαπωνία, η Μεγκ έχει τελειοποιήσει τις εξηγήσεις που δίνει για την επιστήμη του σώματος. Σε αυτό το υπέροχο εικονογραφημένο βιβλίο, ενώνει τις δυνάμεις της με τον βραβευμένο καλλιτέχνη Κιμ Λα Φέιβ και μαζί αναπαράγουν μία από τις φημισμένες συζητήσεις της γύρω από την επιστήμη του σώματος, σε μια συνηθισμένη τάξη πρώτης δημοτικού, με τη μορφή μιας διασκεδαστικής ιστορίας. Μέσα από αυτήν εξηγεί στα παιδιά ό,τι πρέπει να γνωρίζουν γύρω από τη σεξουαλική ζωή. Όσο για τις πλάκες με τα εσώρουχα, απαγορεύονται!

Αλλά να μη σας πω άλλα εγώ. Μπορείτε να παραγγείλετε το βιβλίο απευθείας από το site του Κάκτου και μπορείτε να συμπληρώσετε τη φόρμα συμμετοχής που θα βρείτε εδώ για να πάρετε μέρος στην κλήρωση που θα κάνουμε την Τετάρτη 8/4, για 2 δωρεάν αντίτυπα του βιβλίου που θα αποσταλούν ταχυδρομικά στους νικητές και τις νικήτριες.


UPDATE: Η κλήρωση για τα δύο αντίτυπα του βιβλίου πραγματοποιήθηκε σημερα και οι νικήτριες είναι η Α. ΠΑπαγεωργίου και η Λ. Λυκίδη. Σας ευχαριστώ όλες και όλους για τη συμμετοχή. Εδώ και η επόμενη κλήρωση για ένα βιβλίο για (πολύ) νέους γονείς!

Newsletter

Ενημερώσεις, αποκλειστικότητες, τέτοια.

Σ' ευχαριστώ για την εγγραφή, θα τα πούμε σύντομα!