Σήμερα που είναι, λέει, η μέρα Ασφαλούς Διαδικτύου σκέφτομαι πάλι ότι ο μόνος τρόπος να κάνουμε το διαδίκτυο πολύ ασφαλές είναι να μάθουμε να το χρησιμοποιούμε. Κι επειδή συνήθως αυτή την κουβέντα την κάνουμε για τα παιδιά (και τους εφήβους), να τι σκέφτομαι για τα παιδιά (και τους εφήβους).

  1. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο δε σημαίνει βρίσκομαι ξαφνικά, ως στερημένος έφηβος, μέσα σε ένα αχανές περιβάλλον που κανείς δε μου έχει εξηγήσει πώς πραγματικά δουλεύει, παρά μόνο για να μου πει ότι δεν είναι ασφαλές.
  2. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο δε σημαίνει ενημερώνομαι θεωρητικά για τους κινδύνους του και μετά περιμένω να κοιμηθεί η μαμά για να μπω στο facebook.
  3. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο δε σημαίνει μπαίνω μόνο στα sites που μπαίνουν και οι συνομήλικοί μου, χωρίς καμία ιδέα ή έμπνευση γύρω από το τι άλλο μπορεί να υπάρχει και τι μπορώ να κάνω μέσα σ’ αυτό το διαδίκτυο.
  4. Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο δε σημαίνει μπαίνω μόνο στα sites που μου υποδεικνύουν οι καθηγητές μου για τις εργασίες μου και τα οποία όσο υπέροχα κι αν είναι, οι πιθανότητες λένε ότι τα θεωρώ ήδη βαρετά.

Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο ως έφηβος -και ζηλεύω τόσο πολύ τους εφήβους του 2016 τώρα που το γράφω- σημαίνει τόσες χιλιάδες υπέροχα πράγματα, τόσες ευκαιρίες να μεγαλώσει το μυαλό του κανείς (όχι απαραίτητα διαβάζοντας, αλλά φτιάχνοντας), που αν βοηθούσαμε τα παιδιά να τα ανακαλύψουν, βάζω στοίχημα ότι ελάχιστα πια θα αναλώνονταν στο να το χρησιμοποιούν για cyber-bullying, hate-speak και όλες τις συμπεριφορές που απλώς διαιωνίζουν την αμηχανία τους: τι κάνουμε με αυτό εδώ το πράγμα, εκτός από όσα διστάζουμε να κάνουμε face-to-face στους γνωστούς και εκτός απ’ όσα βλέπουμε ότι διστάζουν οι γονείς μας να κάνουν face-to-face ακόμα και στους αγνώστους.

Χρησιμοποιώ το διαδίκτυο σημαίνει γράφω κώδικα (=μαγείες). Σημαίνει κάνω ταξίδια. Σημαίνει κάνω δύσκολα ταξίδια. Σημαίνει μαθαίνω κβαντική φυσική παίζοντας. Σημαίνει μαθαίνω τους κανόνες του παιχνιδιού, της ασφάλειας και του fair play. Σημαίνει παρακολουθώ μαθήματα από τα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου. Σημαίνει φτιάχνω animation που μπορεί να δει ο κόσμος όλος. Σημαίνει αλλάζω τον κόσμο όλο. Σημαίνει γράφω και συμμετέχω σε κοινότητες για τα πράγματα που με ενδιαφέρουν. Σημαίνει στήνω μια ολόκληρη επιχείρηση. Σημαίνει μαθαίνω πολλές ξένες γλώσσες. Σημαίνει βλέπω όλη τη ζωγραφική που μπορώ ν’ αντέξω μέχρι το επόμενο ταξίδι. Σημαίνει μαθαίνω να σκέφτομαι. Σημαίνει ανακαλύπτω μουσικές. Σημαίνει ανακαλύπτω τον εαυτό μου. Σημαίνει ανακαλύπτω τόσα πράγματα που αυτή η τύπισσα που μας τα γράφει τώρα δεν έχει διανοηθεί καν ποτέ -και ούτε πρόκειται- ότι υπάρχουν.


 

Εγώ φέτος, για δεύτερη χρονιά, θα επιχειρήσω να μάθω σε μερικούς εφήβους για το blogging. Γιατί είναι τόσο καταπληκτικό και πώς μπορείς να αρχίσεις να το κάνεις με ωραίο και αποτελεσματικό τρόπο. Γιατί τη συνέχεια θα μου τη μάθουν εκείνοι. (Το πρόγραμμα των σεμιναρίων είναι για όλους τους εφήβους. Κάτω των 18, φοβάμαι.)

 

Newsletter

Ενημερώσεις, αποκλειστικότητες, τέτοια.

Σ' ευχαριστώ για την εγγραφή, θα τα πούμε σύντομα!