Αν έχεις ψάξει ποτέ για ελληνίδα developer, θα έχεις αναρωτηθεί το ίδιο.
Είναι ότι οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται για την επιστήμη και την τεχνολογία; Ότι δεν είναι και τόσο καλές; Ότι οι κακοί δεν τις αφήνουν, ότι τελοσπάντων αυτά δεν είναι γυναικείες δουλειές;
Το σκέφτηκα πολύ. Και σκέφτηκα και μήπως τελικά καλά κάνουμε και δεν σπουδάζουμε/κάνουμε/εξελίσσουμε αυτού του είδους τις δουλειές. Και έγραψα δύο κομμάτια για το θέμα.
Ένα στα αγγλικά, στο blog μου στη Huffington Post.
As various studies have shown, boys are not genetically better at math or science than girls. It is our social perceptions and stereotypes that keep girls and women following related courses, choosing STEM-related study fields and performing their best at them.
Και ένα στα ελληνικά, στο site του διαγωνισμού Η Ελλάδα Καινοτομεί, που συνδιοργανώνουν ο ΣΕΒ και η Eurobank.
Από τις δεκάδες προσωπικές αφηγήσεις που διαβάζει κανείς κάτω από σχετικά ποστ, σε sites του κλάδου, προκύπτουν όχι μόνο τραγελάφικά στιγμιότυπα με εργοδότες και επενδυτές που επιμένουν να μιλήσουν με «κάποιον που να ξέρει» (αντί για τη γυναίκα που έχουν μπροστά τους και η οποία τυχαίνει να είναι η ερευνήτρια/CEO/επικεφαλής του πρότζεκτ), αλλά και μια συνολική εικόνα απαξίωσης, που είναι φυσιολογικό να διώχνει ακόμα και τις πιο ικανές επαγγελματίες του χώρου, ειδικά όταν εκείνες συνειδητοποιούν ότι η δουλειά δεν είναι πλέον η μοναδική τους προτεραιότητα.
Διάβασε όποιο προτιμάς και περιμένω γνώμες.
Δεν είναι μονάχα η έρευνα και η τεχνολογία, αλλά και τομείς πιο καθημερινοί που εκπλήσσουν από την απουσία γυναικών στο χώρο τους. Όπως ο κινηματογράφος: http://overtheplace.wordpress.com/2014/07/26/women/